PÄIJÄNNE

Olen kuvannut kotisaartani Muuratsaloa ja sitä ympäröivää Pohjois-Päijänteen maisemaa vuodesta 2009 lähtien. Vuodenaikojen murroskohdat sumuisine aamuineen, ensilumineen sekä luonnon muuttuvat valot ja värit puhuttelevat omalla estetiikallaan ja saavat kuvaajan heräämään.

Löysitkö kuvan josta pidit? Ota yhteyttä niin suunnitellaan kuvasta sinulle sopiva teos.

Maisema on havainto ja teko

Kun ihminen havainnoi ympäristöään, syntyy maisema. Luonto muuntuu kulttuuriksi ja tarkkailun kohteeksi. Maisema on suhde kokijan ja havaitun kohteen välillä. Tuo suhde on kulkenut romanttisesta maisemamaalauksesta luonnon hyväksikäyttöön, maisemasuunnitteluun, suojeluun ja yksilöllisiin esteettisiin kokemuksiin. Yhteisenä piirteenä löytyy maiseman esteettinen kokeminen. Kauneus synnyttää halun ikuistaa se pysyväksi kuvaksi.

Valokuva on sekä kohteen uudelleenesitys että jälki todellisuudesta. Kaunis maisema ei sellaisenaan siirry kuvaksi, vaan kuvaajan on tehtävä jotain. Todellisuus, havainnointi ja valokuva ovat eri asioita.  Valokuvaus on prosessi, jossa kuvaaja määrittää kohteen ja tekee kuvaamiseen liittyviä perusvalintoja.  Valmis valokuva on viesti, joka täydentyy katsomiskokemuksissa tulkintoina.

Kun talvinen järvenranta näyttäytyy kauniina kuvattavana kohteena, on siis tehtävä jotain. Rajattava, sommiteltava, tarkennettava johonkin, haarukoitava valotusta, mietittävä kuvakulmaa, kuvaushetken valoa. Päätöksiä riittää – näppäilijästä saattaa nopeiden päätösten teko tuntua liiankin vaikealta. Siksipä mainosmiehet ovatkin rakentaneet mielikuvan hauskasta ja helposta valokuvaamisesta. Kuvaajalle tuntematon tekniikka toimii automaattisesti, sen kun painat nappia!

Silti kohteen kokeminen ja kuvaksi saattaminen vaativat päätöksentekoa. Rannassa ei ole valvontakameraa, joka napsisi kauniita maisemakuvia säännöllisesti. Kuvaaja tekee kuvan. Maisema on teko.

Mikko Hietaharju 2012

OLISKO NÄISSÄ MYÖS KUVIA JOISTA PIDÄT?